Η ομορφιά της γονιμοποίησης
Η συμβολή των μελισσών αλλά και των υπόλοιπων εντόμων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προιόντα που παράγουν, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών, δηλαδή την επικονίαση. Όταν ένα έντομο πηγαίνει από το ένα φυτό στο άλλο, μεταφέρει τη γύρη με τα άκρα του και έτσι βοηθάει στη γονιμοποίηση. Δηλαδή κάνει την επικονίαση από φυτό σε φυτό! Αυτό το είδος γονιμοποίησης είναι γνωστό και ως ετεροεπικονίαση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για την εξέλιξη του γενετικού κώδικα ενός φυτού έναντι της αυτοεπικονίασης. Η γύρη στους ανθήρες αποτελεί ουσιαστικά το αρσενικό κύτταρο για την επικονίαση. Αυτά τα κύτταρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, πρέπει να συνενωθούν με τα ωάρια σε ένα άλλο μέρος του φυτού που λέγεται ύπερος.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπό για τα φυτά, όπως και για το ζωικό βασίλειο, να υπάρχει ποικιλομορφία στην αναπαραγωγή, για την επικράτηση των καλύτερων γονιδίων και την υγιή αναπαραγωγή και εξέλιξη του φυτικού βασιλείου.
Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους.
Εντυπωσιακό και πολύ σημαντικό είναι ότι βοηθούν στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών.
Η χρησιμότητα των μελισσών στην επικονίαση είναι μάλιστα και πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή μελιού, αφού μια μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 με 40 φορες μεγαλύτερη αξία για την επικονίαση που επιτελούν τα μελισσοσμήνη, παρά για την παραγωγή του μελιού.
Εάν οι μέλισσες δεν κάνουν την επικονίαση, πολλά κοινά φυτά, αλλά και οι τόσο σημαντικές για την διατροφή μας αγροτικές καλλιέργειες, θα παρέμεναν αγονιμοποίητα και δεν θα ήταν σε θέση να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα, πολύ απλά να πεινάσουμε.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι αγριομέλισσες αλλά και άλλα έντομα επίσης διανέμουν την γύρη στις καλλιέργειες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι πόσοι φυσικοί βιότοποι υπάρχουν κοντά στα αγροκτήματα και κατά πόσον αυτά τα αγροκτήματα βασιζόνται σε οργανικές ή σε συνηθισμένες τεχνικές καλλιέργειες.
K@terina
Προσφατα σχολια