Νικήστε την κατάθλιψη με την κατάλληλη διατροφή
Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ άγχους, κακής διατροφής και οξειδωτικού στρές, όπου το ένα πυροδοτεί το άλλο, οδηγώντας σε κατάθλιψη.
Με τον όρο οξειδωτικό στρες, εννοούμε την ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αμυντικών (αντιοξειδωτικών) μηχανισμών του οργανισμού μας, γεγονός που επιφέρει την καταστροφή των υγιών κυττάρων και κατ΄επέκτασιν του DNA μας.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός μας είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη βλαπτική δράση των μορίων αυτών και να αντέξει κάποιες κακές επιλογές μας. Όμως, η σύγχρονη κακή διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος και η μολυσμένη ατμόσφαιρα μειώνουν την ικανότητα αυτή και ο οργανισμός μας δεν μπορεί πλέον να αντέξει το μεγάλο φορτίο τοξινών, με μοιραία αποτελέσματα, ένα εκ των οποίων είναι και η κατάθλιψη.
Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά στις μέρες που ζούμε. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του!
Βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία είναι σαν να βλέπω τον εαυτό μου μερικούς μήνες πριν. Ευτυχώς τώρα πια είμαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και στο σώμα και στο πνεύμα!
Τι κάνουμε λάθος;
Από την παιδική μας ηλικία, οι γονείς μας μας εκπαιδεύουν να χρησιμοποιούμε τις γλυκές και λιπαρές τροφές ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους. Αυτό όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματά μας, αλλά μας δημιουργεί έξτρα φθορά στο σώμα και τελικά και στο πνεύμα μας, οδηγώντας μας στην κατάθλιψη.
Το χρόνιο στρες επηρεάζει την πέψη μας, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των πολύτιμων θρεπτικών ουσιών, καθώς δημιουργεί στο σώμα ένα φλεγμονώδες περιβάλλον, όμοιο με αυτό μιας σοβαρής ασθένειας. Τελικά βέβαια, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα. Θα το αναλύσουμε όμως αυτό σε κάποιο άλλο άρθρο.
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από την κακή διατροφή θα μπορούσε πυροδοτεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτή με τη σειρά της περαιτέρω ανθυγιεινές επιλογές κ.ο.κ. Δημιουργείται έτσι ο φαύλος κύκλος που αναφέραμε παραπάνω.
Η διατροφή που προάγει το οξειδωτικό στρες είναι ακριβώς και αυτή που πολλοί από μας χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Μια διατροφή δηλαδή με πρόχειρο (junk) φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.
Η χειρότερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας είναι τα επεξεργαμένα τρόφιμα. Όσο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι πιο κοντά στην φυσική τους κατάσταση, τόσο πιο σωστά είναι για τον οργανισμό μας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες που δεν έχει ακόμα επικρατήσει ο δυτικός τρόπος διατροφής, με επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπη, η κατάθλιψη είναι σχεδόν άγνωστη.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Σπάμε τον φαύλο κύκλο, αλλάζοντας ριζικά τη διατροφή μας. Τα συμπτώματα αποτοξίνωσης διαρκούν από πέντε μέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας. Το καλό είναι ότι μετά την πρώτη εβδομάδα αποτοξίνωσης, δεν έχουμε πια όρεξη για ζάχαρη, λίπος και γενικά ανθυγιεινές τροφές, οπότε η δουλειά μας γίνεται ευκολότερη. Ξεκινάμε λοιπόν έναν θετικό πια φαύλο κύκλο, όπου η σωστή διατροφή μας δημιουργεί ευεξία, σωματική και ψυχική και η ευεξία μας ωθεί σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Διατροφικές συμβουλές:
Μόλις ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτονοειδή, βιταμίνες E, C, σελήνιο, φλαβονοειδή), αυτόματα ο οργανισμός σας θα αποκτήσει ενα υγιές βάρος. Δεν είναι απαραίτητο να προσέχετε θερμίδες, ούτε να μπείτε σε διαδικασία δίαιτας.
Για ένα διάστημα (ίσως και μηνών) διακόψτε εντελώς την πρόσληψη ζάχαρης και γλουτένης. Ακούγεται αυστηρό, αλλά θα δείτε θαυμαστά ωφέλη μόλις σε λίγες ημέρες.
Τι πρέπει να περιέχει λοιπόν το διαιτολόγιο μας;
5 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά. Όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Προτιμήστε εποχής και χρωματιστά, όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, μωβ λάχανο, γκρέιπφρουτ, ρόδια, σταφύλια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.
Ω3 λιπαρά οξέα. Ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας 1-2 φορές ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλα, τόνο, κολιό, μπαρμπούνι, λιθρίνι και άλλα λιπαρά ψάρια. Προτείνουμε την σαρδέλα, που είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει βαρέα μέταλλα. Ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί είναι επίσης πολύ καλές φυτικές πηγές, αν φοβάστε τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχουν τα ψάρια.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, καλαμπόκι, μπιζέλια, καστανό ρύζι, αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, αμύγδαλα. Εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και καλή διάθεση!
Για ρόφημα αποφύγετε τον καφέ και το τσάι και προτιμήστε τα υπέροχα ελληνικά μας βότανα. Τσαι του βουνού, φλαμούρι, φασκόμηλο, μέντα, ίσσωπο και πάρα πολλά άλλα.
Το ευλογημένο μας ελαιόλαδο, αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες κ.α. Να είστε γενναιόδωροι με το λαδάκι. Δεν παχαίνει καθόλου, με την προϋπόθεση ότι δεν βουτάμε ψωμάκι μέσα φυσικά. 🙂
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικα προϊόντα εκτός από το γιαούρτι και το κεφίρ, τα αναψυκτικά, τηγανιτά, σάλτσες, μαγιονέζα. Έχουμε ήδη κόψει τη ζάχαρη και το αλεύρι, έτσι;
Το να προσπαθήσετε να λάβετε τα ευεργετικά αυτά συστατικά από συμπληρώματα διατροφής, δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Επιπλέον , όταν ο οργανισμός συνηθίσει να παίρνει κάποια συστατικά από συμπληρώματα, δυσκολεύεται αργότερα να τα απορροφήσει από τη φυσική πηγή τους, δηλαδή την τροφή.
Τέλος, να ξέρετε ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο ισχυρός σας σύμμαχος. Και πιστέψτε με, μετά την πρώτη εβδομάδα αλλαγής της διατροφής σας, θα έχετε τόση ενέργεια, που δεν θα κρατιέστε μέσα.
Αγαπήστε το σώμα σας και τον εαυτό σας, επιλέξτε υγιεινές τροφές, κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε έναν περίπατο στον ήλιο. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ καλύτερα!
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με σχόλιο στο άρθρο ή μήνυμα στην επικοινωνία. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Γράφει: Κατερίνα Μπατσιόλα
Προσφατα σχολια